Iesniedz Tautsaimniecības, agrārās,
vides un reģionālās politikas komisija Likumprojekts otrajam lasījumam(steidzams)
Grozījumi
Pārtikas aprites uzraudzības likumā (
reģ. nr 1388)
Spēkā esošā likuma
redakcija |
Pirmā lasījuma redakcija, (dok. nr.4754 A) |
Pr. nr. |
Iesniegtie priekšlikumi (35) |
Komisijas atzinums |
Komisijas atbalstītā redakcija |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
Pārtikas aprites
uzraudzības likums |
Grozījumi Pārtikas
aprites uzraudzības likumā |
|
|
|
Grozījumi Pārtikas
aprites uzraudzības likumā |
|
Izdarīt
Pārtikas aprites uzraudzības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru
Kabineta Ziņotājs, 1998, 7.nr.; 2002, 2., 20.nr.; 2003, 24.nr.; 2004, 23.nr.)
šādus grozījumus: |
|
|
|
Izdarīt
Pārtikas aprites uzraudzības likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru
Kabineta Ziņotājs, 1998, 7.nr.; 2002, 2., 20.nr.; 2003, 24.nr.; 2004, 23.nr.)
šādus grozījumus: |
1.pants. Likumā ir lietoti šādi
termini: |
|
|
|
|
|
1) higiēnas prasības - prasību kopums, kas
raksturo visus apstākļus un pasākumus, kuri nepieciešami, lai pārtikas
aprites posmos tiktu nodrošināts pārtikas nekaitīgums cilvēku uzturā; |
1. Izslēgt
1.panta 1., |
|
|
|
1. Izslēgt
1.panta 1.un |
2) (izslēgts ar 13.12.2001.
likumu); |
|
|
|
|
|
3) kvalitāte - īpašību kopums, kas nodrošina
pārtikas atbilstību patērētāja vajadzībām un konkrētām normatīvo aktu
prasībām; |
|
|
|
|
&n
bsp;
|
4) nekaitīga pārtika - pārtika, kas normālos vai
paredzamos lietošanas apstākļos nenodara kaitējumu cilvēka veselībai,
dzīvībai vai videi; |
|
|
|
|
|
5) pārtika attiecīgi sagatavotas, apstrādātas, daļēji
apstrādātas vai neapstrādātas augu un dzīvnieku valsts vai citas izcelsmes
vielas vai produkti, kas paredzēti cilvēka uzturam; |
5.,
|
|
|
|
5.punktu;
|
6) pārtikas aprite - visas darbības ar pārtiku
no tās ieguves līdz patēriņam (primārā ražošana, ieguve, pirmapstrāde,
apstrāde, pārstrāde, ražošana, iepakošana, uzglabāšana, izplatīšana,
transportēšana, pārvietošana pāri valsts robežai, vairumtirdzniecība un
mazumtirdzniecība, sabiedriskā ēdināšana); |
|
1 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izslēgt 1. panta 6. punktā
vārdus sabiedriskā ēdināšana. |
Atbalstīt |
izslēgt 6. punktā vārdus
sabiedriskā ēdināšana;
|
7) pārtikas izplatīšana - pārtikas tirdzniecība,
piedāvāšana, sadale, nodošana saskaņā ar līgumu vai izdalīšana bez maksas; |
7., |
|
|
|
izslēgt 7. punktu; |
8) pārtikas piedeva - viela, kuru neatkarīgi no
tās uzturvērtības parasti nelieto uzturā atsevišķi kā pārtiku vai kā
raksturīgu uztura sastāvdaļu, bet apzināti pievieno pārtikai apstrādes,
pārstrādes, ražošanas, iesaiņošanas, uzglabāšanas vai transportēšanas
procesā, un tad minētā viela vai tās blakusprodukti kļūst par pārtikas
produktu sastāvdaļu; |
|
|
|
|
|
9) pārtikas uzņēmums - uzņēmums
(uzņēmējsabiedrība), komercsabiedrība, individuālais (ģimenes) uzņēmums,
zemnieka vai zvejnieka saimniecība, individuālais komersants vai
individuālais darba veicējs, kas iesaistīts kādā no pārtikas aprites posmiem
un veic uzņēmējdarbību, komercdarbību vai saimniecisko darbību; |
|
2 |
Juridiskais birojsIzslēgt 1. panta 9. punktā
vārdus uzņēmums (uzņēmējsabiedrība). |
Atbalstīt |
izslēgt 9. punktā vārdus uzņēmums (uzņēmējsabiedrība);
|
10) patērētājs - šā likuma izpratnē: persona,
kas lieto pārtiku uzturam vai ēdiena pagatavošanai; |
10.,
|
|
|
|
izslēgt 10.,
|
11) piesārņojums - jebkura ķīmiska vai
bioloģiska viela, fiziski piemaisījumi, kuri nokļuvuši pārtikā ražošanas
gaitā vai citos pārtikas aprites posmos veikto darbību, arī augkopībā un
lopkopībā veikto darbību, un vides piesārņojuma vai augsnes apstrādes
rezultātā un kuru klātbūtne pārtikā var nodarīt kaitējumu cilvēka veselībai,
padarīt pārtiku nederīgu cilvēka patēriņam vai citādi izmainīt pārtikas dabu
vai sastāvu; |
11.,
|
|
|
|
11.,
|
12) risks varbūtība, ka attiecīgos apstākļos
iespējama kaitīga ietekme uz cilvēku vai vidi; |
12.,
|
|
|
|
12.,
|
13) riska analīze riska pārvaldības process,
kurš ietver riska novērtēšanu, riska vadību un ziņošanu par risku un kura
mērķis ir samazināt vai novērst kaitīgo faktoru ietekmi uz cilvēku vai vidi; |
13.,
|
|
|
|
13.,
|
14) diētiskā pārtika pārtika, kas sakarā ar
specifisko sastāvu vai īpašo ražošanas procesu ir skaidri atšķirama no cita
veida pārtikas un paredzēta noteiktai lietošanai personām, kurām traucēts
gremošanas vai vielmaiņas process, vai personām, kurām, atrodoties īpašā
fizioloģiskā stāvoklī, kontrolēti jālieto atsevišķas uzturvielas; |
|
|
|
|
|
15) trešās
valstis - valstis, kas nav Eiropas Savienības dalībvalstis un Eiropas
Ekonomikas zonas valstis; |
|
|
|
|
|
16) primārā ražošana - primāro produktu
audzēšana vai ražošana, ražas novākšana, dzīvnieku audzēšana pirms
nokaušanas, slaukšana, medības, zveja un savvaļas produktu vākšana; |
16.,
|
|
|
|
16.,
|
17) augu valsts izcelsmes produktu pirmapstrāde
- produktu sagatavošana līdz realizācijai (transportēšana līdz pirmapstrādes
vietai, tīrīšana, kaltēšana, šķirošana, fasēšana, uzglabāšana, transportēšana
līdz realizācijas vietai), nemainot produktu fizisko struktūru; |
|
3 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izslēgt 17. punktu. |
Atbalstīt |
17. ,
|
18) pārtikas preču marķējums - informācija
(vārds, teksts, norāde, preču zīme, firmas zīme, attēls vai simbols), kas
attiecas uz pārtikas preci un ir norādīta uz iepakojuma, pavaddokumentos, uz
etiķetes vai uzlīmes, vai aptveres; |
|
|
|
|
|
19) vietējais tirgus - Latvijā ražotu produktu
pārdošana patērēšanai Latvijā; |
|
|
|
|
|
20) tiešā tirdzniecība - savu ražojumu
pārdošana: |
20. un
|
|
|
|
20. un
|
21) pārtikas ražošana mājas apstākļos -
izplatīšanai vietējā tirgū un tiešajā tirdzniecībā paredzētu pārtikas
produktu ražošana, pārstrāde, apstrāde telpās vai teritorijā, kas tiek
izmantota arī ražotāja un viņa ģimenes sadzīves vajadzībām. |
21. punktu.
|
|
|
|
21. punktu.
|
II nodaļa. Likuma mērķis un darbības sfēra |
|
|
|
|
|
2.pants. Šā
likuma mērķis ir nodrošināt kvalitatīvas un cilvēka veselībai, dzīvībai un
videi nekaitīgas pārtikas apriti, novēršot risku, veicinot tirdzniecību un
aizsargājot patērētāju intereses. |
|
|
|
|
|
3.pants. (1)
Šis likums attiecas uz visu veidu pārtikas apriti un jebkuru tajā iesaistīto
pārtikas uzņēmumu un fizisko personu. |
|
4 |
Dep. A.KāpostsPapildināt 3. panta pirmo
daļu pēc vārdiem Šis likums ar vārdiem reglamentē pārtikas apriti un tās
uzraudzību jomās un jautājumos, kas nav reglamentēti Eiropas savienības
regulās. |
Atbalstīt daļēji. Iekļauts 5. priekšlik.. |
|
|
|
5 |
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija Izteikt 3. panta pirmo
daļu šādā redakcijā: (1)Šis likums
nosaka nacionālās kompetences jautājumus attiecībā uz visu veidu pārtikas apriti un jebkuru tajā iesaistīto
pārtikas uzņēmumu un fizisko personu. Jautājumus attiecībā uz pārtikas apriti
un uzraudzību, kas nav regulēti šajā likumā, regulē Eiropas Savienības
regulas - Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa regula (EK) Nr.
852/2004 par pārtikas higiēnu;Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29.
aprīļa regula (EK) Nr. 853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus
attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku; Eiropas Parlamenta un Padomes 29.
aprīļa regula (EK) Nr. 854/2004, ar ko paredz cilvēku patēriņam paredzētu
dzīvnieku izcelsmes produktu oficiālās kontroles organizācijas specifiskās
prasības; Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa regula Nr.
882/2004, ar ko paredz oficiālās kontroles pasākumus, lai nodrošinātu
atbilstību dzīvnieku veselības, labturības, dzīvnieku barības un pārtikas
normatīvo aktu prasībām; Eiropas Parlamenta un Padomes 2002. gada 28. janvāra
regula (EK) Nr. 178/2002, ar ko paredz vispārīgus pārtikas aprites tiesību
aktu principus un prasības, izveido Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestādi un
paredz procedūras saistībā ar pārtikas
nekaitīgumu., un citi tiešās piemērojamības normatīvie akti. |
Atbalstīt |
2.Izteikt 3. panta pirmo
daļu šādā redakcijā: (1)Šis likums nosaka
nacionālās kompetences jautājumus attiecībā
uz visu veidu pārtikas apriti un jebkuru tajā iesaistīto pārtikas uzņēmumu
un fizisko personu. Jautājumus attiecībā uz pārtikas apriti un uzraudzību,
kas nav regulēti šajā likumā, regulē Eiropas Savienības regulas- Eiropas
Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa regula (EK) Nr. 852/2004 par
pārtikas higiēnu;Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa regula
(EK) Nr. 853/2004, ar ko nosaka īpašus higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku
izcelsmes pārtiku; Eiropas Parlamenta un Padomes
29. aprīļa regula (EK) Nr. 854/2004, ar ko paredz cilvēku patēriņam paredzētu
dzīvnieku izcelsmes produktu oficiālās kontroles organizācijas specifiskās
prasības; Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa regula Nr.
882/2004, ar ko paredz oficiālās kontroles pasākumus, lai nodrošinātu
atbilstību dzīvnieku veselības, labturības, dzīvnieku barības un
pārtikas normatīvo aktu prasībām; Eiropas Parlamenta un Padomes 2002. gada
28. janvāra regula (EK) Nr. 178/2002, ar ko paredz vispārīgus pārtikas
aprites tiesību aktu principus un prasības, izveido Eiropas Pārtikas
nekaitīguma iestādi un paredz procedūras saistībā ar pārtikas nekaitīgumu, un citi tiešās piemērojamības
normatīvie akti.
|
(2) Ja Saeimas apstiprinātajos starptautiskajos līgumos
paredzēti citādi noteikumi nekā šajā likumā, piemērojami starptautisko līgumu
noteikumi. |
|
|
|
|
|
III
nodaļa. Pārtika un tās aprite |
|
|
|
|
|
4.pants. (1)
Latvijā atļauta tikai kvalitātes un obligātajām nekaitīguma prasībām
atbilstošas pārtikas aprite. |
|
|
|
|
|
(2) Obligātās nekaitīguma prasības, kuru ievērošana
nodrošina pārtikas produkta, pārtikas aprites vai ar to saistītā pakalpojuma
nekaitīgumu cilvēka veselībai, dzīvībai vai videi, apstiprina Ministru
kabinets, taču pieļaujamais piesārņojuma līmenis nedrīkst būt augstāks par
attiecīgo Latvijā ražotās produkcijas piesārņojuma līmeni. |
|
6 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Aizstāt 4. panta otrajā
daļā vārdu apstiprina ar vārdu nosaka un izslēgt vārdus taču
pieļaujamais piesārņojuma līmenis nedrīkst būt augstāks par attiecīgo Latvijā
ražotās produkcijas piesārņojuma līmeni. |
Atbalstīt |
3. 4. pantā:
aizstāt otrajā daļā vārdu
apstiprina ar vārdu nosaka;
un izslēgt otrajā daļā vārdus taču pieļaujamais piesārņojuma
līmenis nedrīkst būt augstāks par attiecīgo Latvijā ražotās produkcijas
piesārņojuma līmeni.
|
(3) Pārtikai, kas paredzēta atsevišķām patērētāju
grupām, Ministru kabinets var noteikt īpašas prasības. |
|
|
|
|
|
(4) Atsevišķām pārtikas produktu grupām Ministru
kabinets nosaka kvalitātes un klasifikācijas prasības un kārtību, kādā
novērtējama attiecīgo produktu atbilstība šīm prasībām. |
|
|
|
|
|
(5) Ja ražotās pārtikas piesārņojuma līmenis ir zemāks par Eiropas
Savienības valstīs pieļaujamo, obligātajās nekaitīguma prasībās nosakāms
zemākais piesārņojuma līmenis. |
2. 4.pantā: izslēgt piekto daļu; |
|
|
|
izslēgt piekto daļu; |
(6) Prasības pārtikas ražošanai, pārstrādei vai
apstrādei ražotāja dzīvesvietā (mājas apstākļos ražota pārtika) un tās
izplatīšanai vietējā tirgū vai tiešā tirdzniecībā, kā arī higiēnas prasības
pārtikas ražošanai, pārstrādei vai apstrādei nosaka Ministru kabinets. |
izteikt
sesto daļu šādā redakcijā: "(6)
Pārtiku, kas ražota, pārstrādāta vai apstrādāta ražotāja dzīvesvietā, var
izplatīt vietējā tirgū tieši patērētājam, ievērojot higiēnas prasības
pārtikas ražošanai, pārstrādei vai apstrādei."; |
7 |
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izteikt
sesto daļu šādā redakcijā: "(6)
Pārtiku, kas ražota, pārstrādāta vai apstrādāta mājas apstākļos, drīkst
izplatīt vietējā tirgū tieši patērētājam, ievērojot higiēnas prasības
pārtikas ražošanai, pārstrādei vai apstrādei."; |
Atbalstīt |
izteikt
sesto daļu šādā redakcijā: "(6)
Pārtiku, kas ražota, pārstrādāta vai apstrādāta mājas apstākļos, drīkst
izplatīt vietējā tirgū tieši patērētājam, ievērojot higiēnas prasības
pārtikas ražošanai, pārstrādei vai apstrādei."; |
(7) (Izslēgta ar 21.10.2004.
likumu). |
|
|
|
|
|
(8) Pārtiku, kura satur ģenētiski modificētus
organismus vai ir ražota no tiem, Latvijā drīkst izplatīt tikai pēc
attiecīgas atļaujas saņemšanas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. |
|
|
|
|
|
(9) Pārtikai, kura satur ģenētiski modificētus
organismus vai ir ražota no tiem, marķējumā Ministru kabineta noteiktajā
kārtībā un gadījumos norāda informāciju par tās ģenētiski modificētajām
sastāvdaļām vai to, ka šī pārtika ražota no ģenētiski modificētiem organismiem. |
izslēgt devīto daļu.
|
|
|
|
izslēgt devīto daļu.
|
(10) Ministru kabinets nosaka vispārīgās prasības
diētiskās pārtikas nekaitīgumam un kvalitātei, kā arī kārtību, kādā novērtē
diētiskās pārtikas atbilstību noteiktajām prasībām. |
|
|
|
|
|
(101) Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā
Latvijas Pārtikas centrs reģistrē uztura bagātinātājus un diētisko
pārtiku, izveido un uztur attiecīgos reģistrus un datu bāzes, izsniedz
atļaujas ģenētiski modificēto organismu ierobežotai izmantošanai un
izplatīšanai tirgū un dabīgā minerālūdens izplatīšanai, kā arī izvērtē mātes
piena aizstājēju reklāmas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. |
|
8 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Aizstāt 4. panta (101)
daļā vārdus Latvijas Pārtikas centrsar vārdiem Pārtikas un veterinārais
dienests. |
Atbalstīt |
aizstāt 10.1 daļā
vārdus Latvijas Pārtikas centrsar vārdiem Pārtikas un veterinārais
dienests.
|
(11) Ātrās reaģēšanas sistēmas darbību, kas ir
pārtikas apritē iesaistīto personu un kompetento institūciju saskaņota un
organizēta informācijas apmaiņa un rīcība, gadījumos, kad pastāv tiešs vai
netiešs pārtikas radīts risks cilvēku veselībai un dzīvībai, nosaka Ministru
kabinets. |
|
|
|
|
|
5.pants. (1)
Uzņēmumi, kuru darbība ir saistīta ar gaļas ieguvi, pārtikas apstrādi,
pārstrādi, ražošanu, saldēšanu, uzglabāšanu un iesaiņošanu (izņemot pārtikas
ražošanu mājas apstākļos), var iesaistīties pārtikas apritē, ja to darbība ar
katru pārtikas grupu minētajos pārtikas aprites posmos un vietās ir atzīta un
tiem piešķirts atzīšanas numurs. |
3. 5.pantā: izteikt
pirmo daļu šādā redakcijā: "(1)
Pārtikas uzņēmumi, kuru darbība ir saistīta ar gaļas ieguvi, pārtikas
apstrādi, pārstrādi, ražošanu, saldēšanu, uzglabāšanu un iepakošanu (izņemot
mazumtirdzniecību un primārās ražošanas
produktu tiešo piegādi galapatērētājam nelielā apjomā), var
iesaistīties pārtikas apritē, ja to darbība ar katru pārtikas grupu minētajos
pārtikas aprites posmos un vietās ir atzīta un tiem piešķirts atzīšanas
numurs."; |
9 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izteikt 5. panta pirmo
daļu šādā redakcijā: (1) Pārtikas uzņēmumi,
kuru darbība ir saistīta ar gaļas ieguvi, pārtikas apstrādi, pārstrādi,
ražošanu, saldēšanu, uzglabāšanu ( ja tiek izvirzītas temperatūras prasības)
un iepakošanu (izņemot primāro ražošanu un mazumtirdzniecību saskaņā ar
Eiropas Parlamenta un Padomes 2004. gada 29. aprīļa Regulu (EK) nr. 853/2004
par specifiskām prasībām pārtikas higiēnai), var iesaistīties pārtikas
apritē, ja to darbība katrā pārtikas aprites posmā ir atzīta un tiem
piešķirts atzīšanas numurs. |
Atbalstīt daļēji, iekļauts 10. priekšlikumā |
|
|
|
10 |
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija izteikt
pirmo daļu šādā redakcijā: (1) Pārtikas uzņēmumi
drīkst iesaistīties pārtikas apritē, ja to darbība katrā pārtikas aprites
posmā un vietā ir atzīta un tiem ir piešķirts atzīšanas numurs. Atzīšana nav
nepieciešama: 1) primārajai ražošanai; 2) pārtikas
transportēšanai; 3)pārtikas uzglabāšanai,
ja netiek izvirzītas prasības temperatūras režīmam; 4)mazumtirdzniecībai, ja
to nenosaka Eiropas Parlamenta un Padomes
2004. gada 29. aprīļa regula (EK) Nr. 853/2004, ar ko nosaka īpašus
higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku;. |
Atbalstīt |
4. 5.pantā: izteikt
pirmo daļu šādā redakcijā: (1) Pārtikas uzņēmumi
drīkst iesaistīties pārtikas apritē, ja to darbība katrā pārtikas aprites
posmā un vietā ir atzīta un tiem ir piešķirts atzīšanas numurs. Atzīšana nav
nepieciešama: 1) primārajai ražošanai; 2) pārtikas transportēšanai; 3)pārtikas uzglabāšanai,
ja netiek izvirzītas prasības temperatūras režīmam; 4)mazumtirdzniecībai, ja to
nenosaka Eiropas Parlamenta un Padomes
2004. gada 29. aprīļa regula (EK) Nr. 853/2004, ar ko nosaka īpašus
higiēnas noteikumus attiecībā uz dzīvnieku izcelsmes pārtiku;.
|
(2) Pārtikas uzņēmumu darbību atzīst un atzīšanas
numuru tiem piešķir Pārtikas un veterinārais dienests. |
|
|
|
|
|
(3) Uzņēmumi, kuru darbības veids nav minēts šā panta
pirmajā daļā, pārtikas apritē var iesaistīties, ja tie ir reģistrēti Pārtikas
un veterinārajā dienestā. |
aizstāt
trešajā daļā vārdu "Uzņēmumi" ar vārdiem "Pārtikas
uzņēmumi"; |
11 |
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija Izteikt 5. panta trešo
daļu šādā redakcijā: (3) Pārtikas uzņēmumi,
kuru darbība nav jāatzīst, var iesaistīties pārtikas apritē, ja tie
reģistrēti Pārtikas un veterinārajā dienestā. |
Atbalstīt |
izteikt trešo daļu šādā
redakcijā: (3) Pārtikas uzņēmumi, kuru
darbība nav jāatzīst, var iesaistīties pārtikas apritē, ja tie reģistrēti
Pārtikas un veterinārajā dienestā.
|
(4) Pārtikas uzņēmumu darbības atzīšanas kārtību vai
reģistrācijas kārtību nosaka Ministru kabinets. |
|
|
|
|
|
(5) Fakts, ka pārtikas uzņēmuma darbība ir atzīta vai
reģistrēta, apliecina, ka uzņēmums spēj pastāvīgi nodrošināt savas darbības
un produkcijas atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām un atrodas
Pārtikas un veterinārā dienesta uzraudzībā un kontrolē. |
|
|
|
|
|
(6) Pārtikas uzņēmuma darbību atbilstoši
importētājvalsts prasībām atzīst Pārtikas un veterinārais dienests. |
izslēgt sesto daļu.
|
|
|
|
izslēgt sesto daļu;
|
(7) Pārtikas uzņēmuma konkrēto darbību pārtikas apritē,
ja darbība nav atzīta vai reģistrēta normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā,
aptur saskaņā ar likumu Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības
apturēšanas kārtību. |
|
|
|
|
|
(8) Šā panta pirmā un trešā daļa neattiecas uz Valsts
farmācijas inspekcijas kompetencē esošajām zāļu un farmaceitisko produktu
izplatīšanas vietām. |
|
12 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izslēgt 5. panta astoto
daļu. |
Atbalstīt |
izslēgt astoto daļu. |
7.pants. (1)
Pārtikas uzņēmums savā darbībā ir atbildīgs par pārtikas kvalitāti un
nekaitīgumu, kā arī par izplatāmās pārtikas atbilstību normatīvajos aktos
noteiktajām un uzņēmuma deklarētajām prasībām. |
|
|
|
|
|
(2) Persona, kura veic saimniecisko darbību un
iesaistījusies kādā no pārtikas aprites posmiem, ir atbildīga par to, lai
tiktu izpildītas visas pārtikas apriti reglamentējošās normatīvo aktu
prasības. |
|
13 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izslēgt 7. panta otrajā
daļā vārdus veic saimniecisko darbību un . |
Atbalstīt |
5. 7. pantā :
izslēgt otrajā daļā vārdus veic saimniecisko darbību un
;
|
(3) Pārtikas uzņēmums savā darbībā var ievērot
labas higiēnas prakses vadlīnijas, kuras izstrādā pārtikas nozaru
profesionālās asociācijas un biedrības, konsultējoties ar patērētāju grupu
pārstāvjiem un kompetentām valsts institūcijām. Labas higiēnas prakses
vadlīnijas saskaņo ar Pārtikas un veterināro dienestu. |
|
|
|
|
|
(4) Šā panta trešajā daļā minētās labas higiēnas
prakses vadlīnijas neattiecas uz primāro ražošanu un augu valsts izcelsmes
produktu pirmapstrādi. |
|
14 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izslēgt 7. panta ceturto
daļu. |
Atbalstīt |
izslēgt ceturto daļu.
|
8.pants. (1)
Pārtikas uzņēmuma pienākums ir veikt paškontroli, novērst jebkuru darbību vai
procesu, kas nelabvēlīgi ietekmē pārtikas nekaitīgumu, un nodrošināt
attiecīgās pārtikas aprites drošības procedūras vai kontroles pasākumus, to
ieviešanu pārtikas saglabāšanā un pārbaudē. |
|
|
|
|
|
(2)
Pārtikas apritei jānotiek atbilstoši Ministru kabineta noteiktajām pārtikas
higiēnas prasībām. |
|
15 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izslēgt 8. panta otro
daļu. |
Atbalstīt |
6. 8. pantā:
izslēgt otro daļu;
|
(3) Pārtikas apritē iesaistītajām personām jāievēro
normatīvajos aktos noteiktās personāla higiēnas prasības. |
|
|
|
|
|
(4) Pārtikas uzņēmuma pienākums ir nodrošināt
pārtikas izsekojamību (iespēju visos pārtikas aprites posmos izsekot un
atrast jebkuru pārtiku vai vielu, ko paredzēts vai ko varētu pievienot
pārtikai) un reģistrēt pārtikas piegādātājus, pārtiku, pārtikas izejvielas un
citas vielas, ko paredzēts tajā iekļaut, kā arī uzņēmumus
(uzņēmējsabiedrības), kuriem uzņēmums piegādājis pārtiku. Reģistrētā
informācija pēc pieprasījuma iesniedzama Pārtikas un veterinārajam dienestam. |
8. pantā: izslēgt ceturto daļu; |
|
|
|
izslēgt ceturto daļu;
|
(5) Pārtikas uzņēmuma vadītājs ir atbildīgs par savā
uzņēmumā pārtikas apritē nodarbināto personu profesionālo kvalifikāciju. Šīm
personām izvirzāmās prasības un profesionālās kvalifikācijas iegūšanas
kārtību un uzraudzību reglamentē Ministru kabineta noteikumi. |
|
|
|
|
|
(6) (Izslēgta ar 06.11.2003.
likumu). |
|
|
|
|
|
(7) Pārtikas uzņēmumiem ir jāievēro dokumentēts
pasākumu komplekss, kas nodrošina higiēnas un ražošanas atbilstību ražotāja
noteiktajām kvalitātes prasībām. |
|
|
|
|
|
(8) Pārtikas uzņēmums sniedz nepieciešamo atbalstu un
nodrošina, lai Pārtikas un veterinārais dienests varētu veikt tā kontroli
normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. |
|
|
|
|
|
(9) Pārtikas uzņēmumam ir tiesības pieprasīt, lai
Pārtikas un veterinārā dienesta inspektors paņem paralēlu paraugu šā likuma
23.panta 2. un 4.punktā minētajiem objektiem šā parauga neatkarīgas
testēšanas veikšanai. |
|
|
|
|
|
|
papildināt pantu ar desmito un
vienpadsmito daļu šādā redakcijā: |
|
|
|
papildināt pantu ar desmito un
vienpadsmito daļu šādā redakcijā: |
|
"(10) Higiēnas prasības primārajai ražošanai un primārās ražošanas
produktu tiešajai piegādei nelielā apjomā galapatērētājam, kā arī minētās
piegādes apjomu nosaka Ministru kabinets. |
|
|
Redakcionāli precizēts |
"(10) Higiēnas prasības primārajai ražošanai un primārās ražošanas
produktu tiešajai piegādei galapatērētājam nelielā apjomā, kā arī minētās
piegādes apjomu nosaka Ministru kabinets. |
|
(11)
Tradicionālo metožu izmantošanu pārtikas ražošanas, pārstrādes un
izplatīšanas posmā nosaka Ministru kabinets." |
|
|
|
(11)
Tradicionālo metožu izmantošanu pārtikas ražošanas, pārstrādes un
izplatīšanas posmā nosaka Ministru kabinets." |
9.pants. (1)
Materiāliem un priekšmetiem, kuri ir saskarē vai kuri var nonākt saskarē ar
pārtiku, kā arī ar ūdeni, kas paredzēts cilvēka patēriņam, jābūt ražotiem
saskaņā ar labu ražošanas praksi. |
5. Izslēgt 9. pantu. |
|
|
|
7. Izslēgt 9. pantu. |
(2) (Izslēgta ar 12.09.2002.
likumu). |
|
|
|
|
|
(3) Materiāli un priekšmeti, kas nonāk saskarē ar
pārtiku, normālos vai paredzamos lietošanas apstākļos nedrīkst pārtikā radīt
ķīmiskas, bioloģiskas vai fizikālas izmaiņas, kuras var: |
|
|
|
|
|
1) nodarīt kaitējumu cilvēka veselībai, dzīvībai vai
videi; |
|
|
|
|
|
2) izraisīt nevēlamas izmaiņas pārtikas produktu
sastāvā; |
|
|
|
|
|
3) pasliktināt organoleptiskās, ar cilvēka maņu
orgāniem uztveramās pārtikas īpašības. |
|
|
|
|
|
10.pants. (1)
Materiāliem un priekšmetiem, pārtikas piedevām, tehnoloģiskajām iekārtām,
inventāram, tarai un iesaiņojumam, mazgāšanas, dezinfekcijas un citiem
līdzekļiem, darba un tehnoloģiskajiem procesiem, kas nonāk saskarē ar
pārtiku, jāatbilst Ministru kabineta noteiktajām obligātajām nekaitīguma
prasībām. |
|
16 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izslēgt 10. panta pirmajā
daļā vārdus tehnoloģiskajām iekārtāmun vārdus darba un tehnoloģiskajiem
procesiem. |
Atbalstīt |
8. 10. pantā:
izslēgt pirmajā daļā vārdus
tehnoloģiskajām iekārtām un vārdus darba un tehnoloģiskajiem procesiem.
|
(2) Pārtikas apritē izmantojamām telpām un citām
platībām ēkās vai transportlīdzekļos, kā arī palīgtelpām, kas nepieciešamas
personāla higiēnas nodrošināšanai, ir jāatbilst normatīvajos aktos
noteiktajām pārtikas uzņēmumu higiēnas prasībām. |
|
|
|
|
|
(3) Piesārņojums pārtikā nedrīkst pārsniegt
normatīvajos aktos paredzētajā kārtībā noteiktās maksimāli pieļaujamās
normas. |
|
|
|
|
|
(4) Transportlīdzekļiem, kas iesaistīti pārtikas
apritē, jāatbilst valstī noteiktajām normatīvo aktu prasībām, un ir jābūt
Pārtikas un veterinārā dienesta izsniegtai atļaujai pārtikas pārvadāšanai ar
tiem. |
|
17 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izteikt 10. panta ceturto
daļu šādā redakcijā: (4) Transportlīdzekļiem,
kas iesaistīti pārtikas apritē, ir izsniegta Pārtikas un veterinārā dienesta
atļauja pārtikas pārvadāšanai. |
Atbalstīt daļēji. Iekļauts 18. priekšlik. |
|
|
|
18 |
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija Izteikt 10. panta ceturto
daļu šādā redakcijā: (4)
Transportlīdzekļiem, kas iesaistīti pārtikas apritē, nepieciešama Pārtikas un
veterinārā dienesta atļauja pārtikas pārvadāšanai. |
Atbalstīt |
izteikt ceturto daļu šādā
redakcijā: (4) Transportlīdzekļiem, kas
iesaistīti pārtikas apritē, nepieciešama Pārtikas un veterinārā dienesta
atļauja pārtikas pārvadāšanai.
|
11.pants.
Dzeramajam ūdenim, kā arī ūdenim, kuru izmanto pārtikas apritē vai ar pārtiku
saistītā inventāra un iekārtu mazgāšanai, kā arī ledum, ko izmanto tiešā
dzesēšanā, jāatbilst spēkā esošo normatīvo aktu prasībām, izņemot svaigu
zivju apstrādi atklātā jūrā, kur pārtikas aprites tehnoloģiskajos procesos
var izmantot arī attīrītu jūras ūdeni. |
|
19 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Aizstāt 11. pantā vārdu
attīrītu ar vārdu tīru. |
Atbalstīt |
9. Aizstāt 11. pantā vārdu
attīrītu ar vārdu tīru.
|
14.pants. Pārtikas
un veterinārā dienesta amatpersonas, ražotājs vai izplatītājs pārtiku atzīst
par nederīgu, ja: |
|
|
|
|
|
1) tā neatbilst obligātajām nekaitīguma prasībām; |
|
|
|
|
|
2)
tai ir beidzies derīguma termiņš; |
|
|
|
|
|
3) tā nav marķēta atbilstoši normatīvo aktu prasībām; |
|
|
|
|
|
4) pārbaudē, pamatojoties uz pierādījumiem, ir
konstatēta tās bojāšanās, kā arī organoleptisko, ar cilvēka maņu orgāniem
uztveramo pārtikas īpašību pasliktināšanās; |
|
|
|
|
|
5) tā
ir falsificēta un tiek maldināts patērētājs; |
|
|
|
|
|
6)
tai nav normatīvajos aktos noteikto pavaddokumentu; |
|
|
|
|
|
7) to
paredz citi normatīvie akti. |
|
|
|
|
|
19.pants. (1)
Veselības ministrija veido un koordinē uztura politiku, kā arī atbild par
pārtikas nekaitīguma vispārīgo prasību izstrādāšanu un atbilstošo normatīvo
aktu projektu iesniegšanu Ministru kabinetam. |
|
20 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izteikt 19. panta pirmo daļu šādā redakcijā: (1) Veselības
ministrija veido un koordinē uztura politiku, sagatavo priekšlikumus uztura
politikas optimizācijai, analizē uztura izraisīto slimību monitoringa
rezultātus,kā arī organizē zinātniski
pamatotu priekšlikumu sagatavošanu par uztura problēmu risināšanu un informē
sabiedrību par aktuālajiem uztura jautājumiem. |
Atbalstīt. |
10. 19. pantā: izteikt pirmo daļu šādā redakcijā: (1) Veselības ministrija veido
un koordinē uztura politiku, sagatavo priekšlikumus uztura politikas
optimizācijai, analizē uztura izraisīto slimību monitoringa rezultātus,kā arī organizē zinātniski pamatotu priekšlikumu
sagatavošanu par uztura problēmu risināšanu un informē sabiedrību par
aktuālajiem uztura jautājumiem.;
|
(2) Veselības ministrs uztura politikas izstrādāšanai
un koordinēšanai izveido konsultatīvu uztura padomi. |
|
21 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Papildināt 19. panta otro
daļu pēc vārda padomiar vārdiemkura darbojas saskaņā ar Ministru kabineta
apstiprinātu nolikumu. |
Atbalstīt |
papildināt otro daļu pēc vārda
padomiar vārdiemkura darbojas saskaņā ar Ministru kabineta apstiprinātu
nolikumu.
|
(3) Veselības ministrs apstiprina ieteicamās Latvijas
iedzīvotāju uzturnormas un veselīga uztura ieteikumus. |
|
|
|
|
|
(4) Veselības ministrijas Valsts sanitārā inspekcija
kontrolē dzeramā ūdens nekaitīguma nodrošināšanas prasību izpildi publiskajos
dzeramā ūdens apgādes objektos no ūdens ņemšanas vietas līdz patērētājam. |
|
|
|
|
|
(5)
Dzeramā ūdens monitoringa un kontroles kārtību nosaka Ministru kabinets. |
|
|
|
|
|
(6) Veselības ministrs Ministru kabineta noteiktajā
kārtībā uz laiku var noteikt dzeramajam ūdenim, kas konkrētā ģeogrāfiskajā
teritorijā tiek piegādāts iedzīvotājiem pa ūdensapgādes sistēmām, pazeminātas
nekaitīguma vai kvalitātes prasības, ja tās nerada draudus patērētāju
veselībai un citādā veidā nav iespējams nodrošināt dzeramā ūdens piegādi. |
|
|
|
|
|
20.pants. (1) Latvijas Pārtikas
centrs ir Veselības ministrijas padotībā esoša institūcija. Tas darbojas
saskaņā ar Ministru kabineta apstiprinātu nolikumu. Latvijas Pārtikas centra
galvenie uzdevumi ir šādi: |
|
22 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izslēgt 20. panta pirmo
daļu. |
Atbalstīt |
11. 20. pantā:
izslēgt pirmo daļu;
|
1) analizēt pārtikas un uztura izraisīto slimību
monitoringa rezultātus, kā arī attiecīgā gada pārtikas aprites valsts
uzraudzības un kontroles rezultātus un sagatavot priekšlikumus pārtikas
nekaitīguma un uztura politikas optimizācijai; |
|
|
|
|
|
2) sagatavot priekšlikumus par uztura un pārtikas
nekaitīguma vispārīgajām prasībām, par Eiropas Savienības prasību ieviešanu
pārtikas aprites jomā, kā arī normatīvo aktu projektus; |
|
|
|
|
|
3) organizēt zinātniski pamatotu priekšlikumu
sagatavošanu par pārtikas nekaitīguma un uztura problēmu risināšanu (par
rīcību krīžu gadījumos, jaunām pārtikas izraisītām slimībām, riska faktoru
noteikšanu u.tml.); |
|
|
|
|
|
4)
veikt konsultatīvās uztura padomes sekretariāta funkcijas; |
|
|
|
|
|
5) informēt sabiedrību par aktuālajiem pārtikas
nekaitīguma un uztura jautājumiem; |
|
|
|
|
|
6) informēt pārtikas uzņēmumus un patērētājus par
pārtikas nekaitīgumu un uzturu reglamentējošiem normatīvajiem aktiem; |
|
|
|
|
|
7)
atbilstoši savai kompetencei sadarboties ar starptautiskajām organizācijām; |
|
|
|
|
|
8) sagatavot priekšlikumus un normatīvo aktu projektus
ar ģenētiski modificēto organismu, tajā skaitā jaunās pārtikas, izplatību
saistīto problēmu risināšanai; |
|
|
|
|
|
9) Ministru kabineta noteiktajos gadījumos izvērtēt
diētiskās pārtikas un uztura bagātinātāju atbilstību normatīvajos aktos
noteiktajām prasībām, kā arī mātes piena aizstājēju reklāmas atbilstību
normatīvajos aktos noteiktajām prasībām; |
|
|
|
|
|
10) izveidot, aktualizēt un uzturēt 4.panta 10.1
daļā minētos reģistrus un datu bāzes; |
|
|
|
|
|
11) nodrošināt Ģenētiski modificēto organismu un jaunās
pārtikas uzraudzības padomes darbu. |
|
|
|
|
|
(2) Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā tiek segtas
izmaksas, un izmaksu apjomu par Latvijas Pārtikas centra veikto
dokumentu ekspertīzi uztura bagātinātāju reģistrēšanai, par diētiskās
pārtikas atbilstības normatīvo aktu prasībām izvērtēšanu, par mātes piena
aizstājēju reklāmas atbilstības normatīvo aktu prasībām izvērtēšanu, par
dokumentu ekspertīzi ģenētiski modificēto organismu ierobežotas izmantošanas,
izplatīšanas tirgū atļauju izsniegšanai, jaunās pārtikas izplatīšanas tirgū
atļauju izsniegšanai, par atļauju izsniegšanu dabīgā minerālūdens
izplatīšanai. |
|
23 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Aizstāt 20. panta otrajā
daļā vārdus Latvijas Pārtikas centra ar vārdiem Pārtikas un veterinārā
dienesta. |
Atbalstīt |
aizstāt otrajā daļā vārdus
Latvijas Pārtikas centra ar vārdiem Pārtikas un veterinārā dienesta.
|
21.pants. (1)
Pārtikas aprites valsts uzraudzību un kontroli veic Zemkopības ministrijas
pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde Pārtikas un veterinārais
dienests. |
|
|
|
|
|
(2)
Pārtikas un veterinārā dienesta funkcijas ir: |
|
|
|
|
|
1) pārtikas apritē: |
|
|
|
|
|
a) uzraudzīt un kontrolēt visos pārtikas aprites posmos
pārtikas produktu (izņemot nefasētu dzeramo ūdeni, ko iedzīvotājiem piegādā
pa ūdensapgādes sistēmām) atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, |
|
|
|
|
|
b) atzīt un reģistrēt pārtikas uzņēmumu darbību, kā arī
anulēt to atzīšanu un reģistrāciju, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, |
|
|
|
|
|
c) visos pārtikas aprites posmos uzraudzīt un kontrolēt
pārtikas uzņēmumu darbību un pārtikas aprites procesu atbilstību normatīvajos
aktos noteiktajām prasībām, |
|
|
|
|
|
d)
visos pārtikas aprites posmos veikt riska faktoru izpēti un analīzi; |
|
|
|
|
|
2) sanitārajā robežkontrolē normatīvajos aktos
noteiktajā kārtībā uzraudzīt un kontrolēt valsts robežas kontroles punktos,
kā arī brīvajās zonās, brīvajās noliktavās un muitas noliktavās pārtikas
ievešanu valstī, veterinārajai uzraudzībai pakļauto produktu, kā arī citu
preču un produktu ievešanu, izvešanu vai pārvadāšanu tranzītā; |
|
|
|
|
|
3) laboratoriskā izmeklēšana (tajā skaitā references
funkcijas noteiktās jomās saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto kārtību); |
|
|
|
|
|
4)
bioloģiskās lauksaimniecības produktu apritē: |
6. 21.pantā: izteikt
otrās daļas 4.punktu šādā redakcijā: 4) bioloģiskajā
lauksaimniecībā: |
|
|
|
12. 21.pantā: izteikt
otrās daļas 4.punktu šādā redakcijā: 4) bioloģiskajā
lauksaimniecībā: |
a) uzraudzīt un
kontrolēt bioloģiskās lauksaimniecības produktu un procesu atzīšanas kārtību
un bioloģiskās lauksaimniecības produktu apriti atbilstoši normatīvajos aktos
noteiktajām prasībām, |
a) atzīt, uzraudzīt un kontrolēt
institūcijas, kas pārbauda to personu darbību, kuras nodarbojas ar bioloģisko
lauksaimniecību, un šo personu saražoto produkciju, |
|
|
|
a) atzīt, uzraudzīt un kontrolēt
institūcijas, kas pārbauda to personu darbību, kuras nodarbojas ar bioloģisko
lauksaimniecību, un šo pers
onu saražoto produkciju, |
b)
reģistrēt bioloģisko lauksaimniecības produktu apritē iesaistītās personas; |
b) veidot un uzturēt to personu sarakstu,
kuras nodarbojas ar bioloģisko lauksaimniecību;"; |
|
|
|
b) veidot un uzturēt to personu sarakstu,
kuras nodarbojas ar bioloģisko lauksaimniecību;"; |
5) pēc kompetentas valsts institūcijas vai
eksportētājuzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pieprasījuma apliecināt atbilstību
savas kompetences ietvaros; |
aizstāt
otrās daļas 5.punktā vārdus "eksportētājuzņēmuma (uzņēmējsabiedrības)"
ar vārdiem "komersanta, kas eksportē pārtiku"; |
|
|
|
aizstāt
otrās daļas 5.punktā vārdus "eksportētājuzņēmuma (uzņēmējsabiedrības)"
ar vārdiem "komersanta, kas eksportē pārtiku"; |
6)
pārtikas produktu valsts intervencē: |
|
|
|
|
|
a) kontrolēt valsts intervencē iepērkamo pārtikas
produktu atbilstību obligātajām kvalitātes un nekaitīguma prasībām, |
|
|
|
|
|
b) veikt intervences noliktavu uzraudzību atbilstoši
normatīvo aktu prasībām; |
|
|
|
|
|
7) nodrošināt savas kompetences ietvaros sadarbību ar
starptautiskajām organizācijām, kā arī starptautisko pārtikas kontroles
sistēmu darbību. Riska faktoru izpētes un riska samazināšanas nolūkā
noskaidrot obligātajām nekaitīguma prasībām neatbilstošas pārtikas ražotājus
un izplatītājus.; |
|
|
|
|
|
8) uzraudzīt un kontrolēt ģeogrāfiskas izcelsmes norāžu
un cilmes vietu nosaukumu, kā arī īpaša rakstura sertifikāta aizsardzību; |
|
|
|
|
|
9) veikt veterināro uzraudzību un kontroli saskaņā ar
normatīvajiem aktiem; |
|
|
|
|
|
10) noteikt riska vadības pagaidu pasākumus bīstamības
samazināšanai līdz riska novērtēšanai un riska vadības izstrādāšanai,
ja ir konstatēts iespējamais apdraudējums cilvēku vai dzīvnieku veselībai un
nav veikta riska analīze; |
|
24 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Papildināt 21. panta otrās
daļas 10. punktu pirms vārda izstrādāšanaiar vārdu pasākumu. |
Atbalstīt |
papildināt otrās daļas 10.
punktu pirms vārda izstrādāšanaiar vārdu pasākumu;
|
|
|
25 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Papildināt 21. panta otro
daļu ar 10.1 punktu šādā redakcijā: 10.1) izvērtēt
diētiskās pārtikas un uztura bagātinātāju atbilstību normatīvajos aktos
noteiktajām prasībām, kā arī mātes piena aizstājēju reklāmas atbilstību normatīvajos
aktos noteiktajām prasībām; |
Atbalstīt |
papildināt otro daļu ar
10.1 punktu šādā redakcijā: 10.1) izvērtēt
diētiskās pārtikas un uztura bagātinātāju atbilstību normatīvajos aktos
noteiktajām prasībām, kā arī mātes piena aizstājēju reklāmas atbilstību
normatīvajos aktos noteiktajām prasībām;;
|
11) veikt citas normatīvajos aktos noteiktās funkcijas; |
|
|
|
|
|
12) iesaistoties Eiropas Savienības ātrās izziņošanas
sistēmā, veikt riska faktoru izpēti un panākt riska samazināšanu, novēršot
obligātajām nekaitīguma prasībām neatbilstošas pārtikas importu Latvijā; |
|
26 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izteikt 19. panta otrās
daļas 12. punktu šādā redakcijā: 12) iesaistoties Eiropas
Savienības ātrās izziņošanas sistēmā, veikt riska faktoru izpēti un panākt
riska samazināšanu, novēršot obligātajām nekaitīguma prasībām neatbilstošas
un cilvēku veselībai vai dzīvībai draudus radošas pārtikas izplatīšanu
Latvijā; |
Atbalstīt |
izteikt otrās daļas 12.
punktu šādā redakcijā: 12) iesaistoties Eiropas
Savienības ātrās izziņošanas sistēmā, veikt riska faktoru izpēti un panākt
riska samazināšanu, novēršot obligātajām nekaitīguma prasībām neatbilstošas
un cilvēku veselībai vai dzīvībai draudus radošas pārtikas izplatīšanu
Latvijā;; |
13) uzraudzīt un kontrolēt Eiropas Savienības tiesību
aktos noteikto prasību ievērošanu pārtikas aprites jomā, kā arī sniegt
nepieciešamo informāciju Eiropas Savienības institūcijām. |
|
|
|
|
|
|
|
27 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Papildināt 21. panta otro
daļu ar 14. punktu šādā redakcijā: 14) izveidot, aktualizēt
un uzturēt 4. panta desmitajā prim
daļā minētos reģistrus un datu bāzes; |
Atbalstīt |
papildināt otro daļu ar
14. un 15. punktu šādā redakcijā: 14) izveidot, aktualizēt un uzturēt 4. panta (10.1)
daļā minētos reģistrus un datu bāzes;
|
|
|
28 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Papildināt 21. panta otro
daļu ar 15. punktu šādā redakcijā: 15) nodrošināt Ģenētiski
modificēto organismu un jaunās pārtikas uzraudzības padomes darbu. |
Atbalstīt |
15) nodrošināt Ģenētiski modificēto organismu un jaunās
pārtikas uzraudzības padomes darbu.;
|
(3) Pārtikas aprites valsts uzraudzību un kontroli
Pārtikas un veterinārais dienests veic saskaņā ar Pārtikas padomē
izvērtētajām un zemkopības ministra apstiprinātajām uzraudzības
programmām, ievērojot likumā par valsts budžetu kārtējam gadam piešķirto
apropriāciju. |
|
29 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izslēgt 21. panta trešajā
daļā vārdus un zemkopības ministra apstiprinātajām. |
Atbalstīt |
izslēgt trešajā daļā vārdus un zemkopības ministra
apstiprinātajām;
|
(4) Prasības pārtikas ievešanai valstī, izvešanai no
tās un tranzīta pārvadājumiem, kontroles kārtību valsts robežas kontroles
punktos, kā arī brīvajās zonās, brīvajās noliktavās un muitas noliktavās un
kontrolei pakļauto preču sarakstu nosaka Ministru kabinets. Šajā sarakstā neiekļauto
preču imports nav atļauts. |
izteikt
ceturto daļu šādā redakcijā: "(4)
Prasības tādas pārtikas ievešanai no trešajām valstīm, kas nav pakļauta
veterinārajai kontrolei, kā arī kontroles kārtību valsts robežas kontroles
punktos, brīvajās zonās, brīvajās noliktavās un muitas noliktavās nosaka
Ministru kabinets." |
|
|
|
izteikt
ceturto daļu šādā redakcijā: "(4)
Prasības tādas pārtikas ievešanai no trešajām valstīm, kas nav pakļauta
veterinārajai kontrolei, kā arī kontroles kārtību valsts robežas kontroles
punktos, brīvajās zonās, brīvajās noliktavās un muitas noliktavās nosaka
Ministru kabinets." |
(5) Prasības iekārtojumam kontroles punktos, kuros veic
pārtikas sanitāro robežkontroli, un kontroles punktu atzīšanas kārtību nosaka
Ministru kabinets. |
|
|
|
|
|
(6)
Prasības references laboratorijām un references laboratoriju pilnvarošanas
kārtību nosaka Ministru kabinets. |
|
|
|
|
|
(2001.gada
13.decembra likuma redakcijā ar grozījumiem, kas izdarīti ar 12.09.2002.
likumu, 06.11.2003. likumu un 21.10.2004. likumu) |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
21.1 pants. (1)
Pārtikas un veterinārajā dienestā ietilpst centrālais aparāts, teritoriālās
struktūrvienības, Sanitārā robežinspekcija, Valsts veterinārmedicīnas
diagnostikas centrs un laboratorijas. |
|
30 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izteikt 21.1
panta pirmo daļu šādā redakcijā: (1) Pārtikas un
veterinārajā dienestā ietilpst centrālais aparāts, teritoriālās
struktūrvienības, Sanitārā robežinspekcija, Nacionālais diagnostikas centrs ,
laboratorijas un Pārtikas centrs. |
Atbalstīt |
13. 21.1 pantā: izteikt pirmo daļu šādā
redakcijā: (1) Pārtikas un veterinārajā
dienestā ietilpst centrālais aparāts, teritoriālās struktūrvienības, Sanitārā
robežinspekcija, Nacionālais diagnostikas centrs , laboratorijas un
Pārtikas centrs.;
|
(2)
Pārtikas un veterinārā dienesta nolikumu apstiprina Ministru kabinets. |
|
|
|
|
|
(3) Pārtikas un veterinārā dienesta darbu vada dienesta
ģenerāldirektors, kas vienlaikus ir arī valsts galvenais pārtikas un
veterinārais inspektors. |
|
|
|
|
|
(4) Valsts galvenais pārtikas un veterinārais
inspektors pilnvaro Pārtikas un veterinārā dienesta valsts vecākos pārtikas
un veterināros inspektorus, valsts vecākos pārtikas inspektorus, valsts
vecākos veterināros inspektorus, valsts vecākos sanitāros robežinspektorus,
valsts pārtikas inspektorus, valsts veterināros inspektorus un valsts
sanitāros robežinspektorus veikt pārbaudes attiecīgā jomā. |
|
|
|
|
|
(5) Pārtikas un veterinārā dienesta teritoriālā
struktūrvienība veic valsts uzraudzības un kontroles funkcijas noteiktā
valsts teritorijas daļā. Teritoriālās struktūrvienības vadītājs ir attiecīgās
teritorijas valsts vecākais pārtikas inspektors vai valsts vecākais veterinārais
inspektors. Ja teritoriālās struktūrvienības vadītājs ir attiecīgās
teritorijas valsts vecākais pārtikas inspektors, tad viņa vietnieks ir valsts
vecākais veterinārais inspektors, un otrādi. |
|
|
|
|
|
(6) Sanitārā robežinspekcija normatīvajos aktos noteiktajā
kārtībā veic valsts uzraudzības un kontroles funkcijas Ministru kabineta
noteiktajos valsts robežas kontroles punktos, kā arī brīvajās zonās, brīvajās
noliktavās un muitas noliktavās attiecībā uz pārtikas ievešanu no trešajām
valstīm, veterinārajai uzraudzībai pakļauto produktu, kā arī citu preču un
produktu ievešanu, izvešanu un pārvadāšanu tranzītā. |
|
|
|
|
|
(7) Sanitārās robežinspekcijas darbu vada Sanitārās
robežinspekcijas priekšnieks. Sanitārās robežinspekcijas priekšnieka
vietnieki ir valsts vecākie sanitārie robežinspektori veterinārajā,
fitosanitārajā, pārtikas nekaitīguma un nepārtikas preču drošuma jomā. |
|
|
|
|
|
(8) Pārtikas un veterinārā dienesta finansu līdzekļus
veido valsts pamatbudžeta dotācija no vispārējiem ieņēmumiem, ieņēmumi no maksas
pakalpojumiem Ministru kabineta noteiktajā kārtībā, ārvalstu finansu
palīdzība likumā par valsts budžetu kārtējam gadam noteiktajā apjomā,
saņemtie ziedojumi un dāvinājumi. |
|
|
|
|
|
(9) Kārtību, kādā maksā par šajā likumā noteiktajām
valsts uzraudzības un kontroles darbībām, un Pārtikas un veterinārā dienesta
sniegto maksas pakalpojumu veidus nosaka Ministru kabinets. |
|
|
|
|
|
(10) Izmaksas,
kas saistītas ar valsts uzraudzības un kontroles darbībām un Pārtikas un
veterinārā dienesta sniegtajiem maksas pakalpojumiem, apstiprina zemkopības
ministrs. |
|
31 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izslēgt 21.1 panta desmito daļu. |
Atbalstīt |
izslēgt
desmito daļu.
|
22.pants. (1) (Izslēgta ar 13.12.2001.
likumu). |
|
|
|
|
|
(2) Veicot plānveida vai ārpuskārtas kontroli, Pārtikas
un veterinārā dienesta amatpersonām savas kompetences ietvaros, uzrādot
dienesta apliecību, ir tiesības: |
|
|
|
|
|
1) bez iepriekšēja brīdinājuma apmeklēt jebkuru
pārtikas uzņēmumu, pieprasīt dokumentus un informāciju, iepazīties ar materiāliem,
ņemt dokumentu kopijas un izrakstus no dokumentiem, kā arī veikt
nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu pārtikas aprites valsts uzraudzību
un kontroli; |
|
|
|
|
|
2) saskaņā ar normatīvajiem aktiem ņemt šā likuma
23.panta 2. un 4.punktā minēto objektu paraugus un nosūtīt tos pārbaudei uz
attiecīgi akreditētu vai pilnvarotu laboratoriju. Ja ir konstatēta
neatbilstība normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, pārtikas uzņēmums sedz
visus pārbaudes izdevumus; |
|
|
|
|
|
3) uzraudzīt un kontrolēt personāla obligāto veselības
pārbaužu periodiskumu un apjomu un to, kā personāls ievēro higiēnas prasības,
mērinstrumentu uzrādīto lielumu nolasīšanu pārtikas uzņēmumā, kā arī šā
likuma 23.pantā minētos objektus; |
|
|
|
|
|
31) veikt pārrunas ar pārtikas uzņēmuma
vadītāju vai pārtikas uzņēmumā nodarbinātajām fiziskajām personām par
jautājumiem, kas skar pārtikas aprites posmu, kurā attiecīgā persona ir
iesaistīta; |
|
|
|
|
|
32) nolasīt pārtikas uzņēmuma mērinstrumentu
rādījumus, kā arī, izmantojot kontroles aprīkojumu, veikt mērījumus; |
|
|
|
|
|
4) saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem līdz
apstākļu pilnīgai noskaidrošanai apturēt pārtikas uzņēmuma darbību vai
pārtikas izplatīšanu, atzīt pārtiku par izplatīšanai nederīgu un izņemt no
apgrozības, ja radušās pamatotas aizdomas par tās kaitīgumu cilvēka
veselībai, dzīvībai vai videi; |
|
|
|
|
|
5) ja nepieciešams, sagatavot tiesībaizsardzības
iestādēm materiālus vainīgo personu saukšanai pie kriminālatbildības; |
|
|
|
|
|
6) ja nepieciešams, savu uzdevumu veikšanas
nodrošināšanai pieaicināt tiesībaizsardzības iestāžu darbiniekus; |
|
|
|
|
|
7) ja kāds no pārtikas partijas produktiem neatbilst
normatīvajos aktos noteiktajām prasībām, atzīt visu viena veida vai šķiras
pārtikas partiju, sūtījumu vai pievedumu par neatbilstošu prasībām, izņemot
gadījumu, kad pilnīga pārtikas analīze apliecina pārējās pārtikas atbilstību
prasībām. |
|
|
|
|
|
(3) Pārtikas un veterinārā dienesta amatpersonas
normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā ir tiesīgas saukt vainīgās personas pie
administratīvās atbildības. |
|
|
|
|
|
(4) Ja notikusi vai ir iespējama pārtikas izraisīto
slimību vai saindēšanās masveida izplatība, valsts galvenais pārtikas un
veterinārais inspektors nosaka pārtikas aprites ierobežojumus. |
|
|
|
|
|
(5) Ja rodas draudi cilvēka dzīvībai vai veselībai,
valsts galvenais pārtikas un veterinārais inspektors ir tiesīgs noteikt
ierobežojumus vai aizliegumus pārtikas ievešanai Latvijā. |
|
32 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Papildināt 22. panta
piekto daļu aiz vārda ievešanaiar vārdiem un izplatīšanai. |
Atbalstīt |
Papildināt 22. panta piekto
daļu pēc vārda ievešanaiar vārdiem un izplatīšanai.
|
(6) Sanitārās robežinspekcijas amatpersonas ir tiesīgas nosūtīt preču un produktu kravas padziļinātai kontrolei uz attiecīgi aprīkotām kontroles vietām, ja krava transportlīdzeklī novietota tā, ka nav iespējams piekļūt visiem tajā esošajiem preču veidiem un robežkontroles punktā nav iespējams veikt padziļinātu kravas kontroli vai kontroles laikā nav iespējams nodrošināt konkrētajai kravai atbilstošus apstākļus. Kravas īpašnieks vai viņa pilnvarota persona sedz visus ar šo kontroli (tai skaitā ar kravas izkraušanu un iekraušanu) saistītos izdevumus, ja kontroles laikā tiek konstatēta kravas neatbilstība normatīvajos aktos noteiktajām prasībām. Atzinumu par padziļinātās kontroles rezultātiem Sanitārās robežinspekcijas amatpersona sniedz 24 stundu laikā no kravas aizturēšanas brīža. |
|
|
|
|
|
24.pants. (1)
Valsts uzraudzības un kontroles funkciju izpildē iesaistītajām institūcijām
un amatpersonām jānodrošina uzraudzības un kontroles gaitā iegūtās
informācijas neizpaušana, izņemot informāciju par iespējamo kaitējumu cilvēka
veselībai, dzīvībai vai videi. |
|
|
|
|
|
(2) Valsts uzraudzībā un kontrolē iesaistītās
institūcijas un amatpersonas par savu rīcību un lēmumiem atbild likumos un
citos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. |
|
|
|
|
|
(3) Pārtikas un veterinārā dienesta amatpersonas
nedrīkst personiski vai ar trešo personu starpniecību piedalīties kontrolei
pakļauto uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) saimnieciskajā darbībā. |
7.
Aizstāt 24.panta trešajā daļā vārdus "uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību)"
ar vārdiem "pārtikas uzņēmumu". |
|
|
|
15.
Aizstāt 24.panta trešajā daļā vārdus "uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību)"
ar vārdiem "pārtikas uzņēmumu". |
(4)
Pārtikas un veterinārā dienesta amatpersonu rīkojumus un lēmumus var atcelt
augstāka amatpersona. Valsts galvenā pārtikas un veterinārā inspektora
rīkojumus un lēmumus var pārsūdzēt tiesā. |
|
|
|
|
|
(5) Pārtikas un veterinārā dienesta amatpersonu
rīkojumu un lēmumu pārsūdzēšana neaptur to izpildi, izņemot lēmumus par
administratīvā soda uzlikšanu Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā
noteiktajos gadījumos. |
|
|
|
|
|
25.pants.
Epidēmiju, epizootiju un masveida toksikožu, kā arī to izcelšanās draudu
gadījumos ekskluzīvas tiesības pārtikas aprites valsts uzraudzībā un kontrolē
saskaņā ar spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem ir Labklājības
ministrijas un Zemkopības ministrijas pārraudzībā un pakļautībā esošajām
institūcijām. |
|
33 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā sekretāre D.Lucaua Aizstāt 25. pantā vārdu
Labklājībasar vārdu Veselības. |
Atbalstīt |
16.Aizstāt 25. pantā vārdu
Labklājībasar vārdu Veselības.
|
Pārejas noteikumi |
|
|
|
|
|
1. Pārtikas uzņēmumu atzīšanu pilnvarotā kompetentā
institūcijā un reģistrāciju speciālajā pārtikas uzņēmumu reģistrā uzsākt pēc
Ministru kabineta noteikumu pieņemšanas par pārtikas uzņēmumu atzīšanas un
reģistrācijas kārtību šajos noteikumos paredzētajā termiņā. |
|
|
|
|
|
2. Ar šā likuma spēkā stāšanos spēku zaudē likums
"Par pārtikas aprites kārtību un uzraudzību" (Latvijas Republikas Saeimas
un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1995., 14.nr.; 1997., 3.nr.). |
|
|
|
|
|
3. Ministru kabinets: |
|
|
|
|
|
1) līdz 2003.gada 31.decembrim izdod noteikumus, kas
reglamentē prasības pārtikas ievešanai valstī, izvešanai no tās un tranzīta
pārvadājumiem, kontroles kārtību uz valsts robežas kontroles punktos,
brīvajās zonās, brīvajās noliktavās un muitas noliktavās un kontrolei
pakļauto preču sarakstu; |
|
|
|
|
|
2) līdz 2003.gada 31.decembrim izdod noteikumus, kas
reglamentē prasības iekārtojumam kontroles punktos, kuros veic pārtikas
sanitāro robežkontroli, un kontroles punktu atzīšanas kārtību; |
|
|
|
|
|
3) līdz 2003.gada 31.decembrim izdod noteikumus, kas
reglamentē kārtību, kādā maksā par šajā likumā noteiktajām valsts uzraudzības
un kontroles darbībām, un Pārtikas un veterinārā dienesta sniegto maksas
pakalpojumu veidus; |
|
|
|
|
|
4) (izslēgts ar 06.11.2003.
likumu); |
|
|
|
|
|
5)
līdz 2005.gada 1.jūlijam izdod noteikumus, kas reglamentē prasības references
laboratorijām un references laboratoriju pilnvarošanas kārtību; |
|
|
|
|
|
6) (izslēgts ar 06.11.2003.
likumu); |
|
|
|
|
|
7) (izslēgts ar 06.11.2003.
likumu); |
|
|
|
|
|
8) līdz 2005.gada 31.martam izdod noteikumus, kas
reglamentē prasības pārtikas ražošanai, pārstrādei vai apstrādei mājas
apstākļos; |
|
34 |
Zemkopības ministrijas parlamentārā
sekretāre D.Lucaua Izslēgt Pārejas noteikumu 3. punkta 8.
apakšpunktu. |
Atbalstīt |
17. Pārejas noteikumu 3. punktā:
izslēgt 8. apakšpunktu.
|
9) (izslēgts ar 21.10.2004.
likumu); |
|
|
|
|
|
10) (izslēgts ar 06.11.2003.
likumu); |
|
|
|
|
|
11) līdz 2004.gada 1.maijam izdod noteikumus, kas
reglamentē ātrās reaģēšanas sistēmas darbību; |
|
|
|
|
|
12) Līdz 2005.gada 1.janvārim izdod noteikumus, kas
reglamentē prasības pārtikas apritē nodarbināto personu profesionālajai
kvalifikācijai un nosaka profesionālās kvalifikācijas iegūšanas kārtību un
uzraudzību. |
|
|
|
|
|
13) līdz 2004.gada 1.martam izdod noteikumus, kas
reglamentē kārtību, kādā izplata jodēto sāli, un nosaka gadījumus, kad šo
sāli izmanto pārtikas ražošanā. |
|
|
|
|
|
|
8. Papildināt pārejas noteikumu 3.punktu
ar 14. un 15.apakšpunktu šādā redakcijā: |
|
|
|
papildināt punktu ar 14. un 15.apakšpunktu šādā
redakcijā: |
|
"14) līdz 2006.gada 31.decembrim izdod noteikumus, kas reglamentē
higiēnas prasības primārajai ražošanai un primārās ražošanas produktu
tiešajai piegādei nelielā apjomā galapatērētājam, kā arī minētās piegādes
apjomu; |
|
|
|
"14) līdz 2006.gada 31.decembrim izdod noteikumus, kas reglamentē
higiēnas prasības primārajai ražošanai un primārās ražošanas produktu
tiešajai piegādei galapatērētājam nelielā apjomā, kā arī minētās piegādes
apjomu; |
|
15)
līdz 2007.gada 31.decembrim izdod noteikumus, kas reglamentē tradicionālo
metožu izmantošanu pārtikas ražošanas, pārstrādes un izplatīšanas
posmā." |
|
|
|
15)
līdz 2007.gada 31.decembrim izdod noteikumus, kas reglamentē tradicionālo
metožu izmantošanu pārtikas ražošanas, pārstrādes un izplatīšanas
posmā." |
4. Līdz attiecīgo Ministru kabineta noteikumu izdošanai
ir spēkā Ministru kabineta 2001.gada 6.marta noteikumi nr.106 Pārtikas
uzņēmumu atzīšanas un reģistrācijas kārtība, ciktāl tie nav pretrunā ar šo
likumu, bet ne ilgāk kā līdz 2002.gada 31.martam. |
|
|
|
|
|
5. (Izslēgts ar 06.11.2003.
likumu). |
|
|
|
|
|
6. Šā likuma 21.panta otrās daļas 2.punkts un 21.1
panta piektā daļa attiecībā uz valsts uzraudzību un kontroli brīvajās
noliktavās stājas spēkā 2002.gada 1.jūlijā. |
|
|
|
|
|
7. Atzīšana, kas pārtikas uzņēmumiem veikta saskaņā ar
Ministru kabineta 2001.gada 6.marta noteikumiem nr.106 Pārtikas uzņēmumu
atzīšanas un reģistrācijas kārtība, uzskatāma par spēkā esošu. |
|
|
|
|
|
8. Pārtikas uzņēmumiem (izņemot tos, kuriem ir
piešķirts atzīšanas numurs saskaņā ar Ministru kabineta 2001.gada 6.marta
noteikumiem nr.106 Pārtikas uzņēmumu atzīšanas un reģistrācijas kārtība),
kuri iesaistījušies pārtikas apritē līdz šā likuma 5.panta 4. daļā minēto
Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās dienai, aizliegts piedalīties
pārtikas apritē, ja tie nav pieteikušies Pārtikas un veterinārajā dienestā
līdz 2003.gada 1.janvārim. Ja pārtikas uzņēmumi, kuru darbības veids minēts
šā likuma 5.panta pirmajā daļā, ir valsts uzraudzībā un kontrolē un atbilst
normatīvo aktu prasībām, Pārtikas un veterinārais dienests tiem piešķir
atzīšanas numuru. Pārtikas uzņēmumus, kuru darbības veids nav minēts šā
likuma 5.panta pirmajā daļā, reģistrē Pārtikas un veterinārais dienests, piešķirot
tiem reģistrācijas numuru. |
|
|
|
|
|
9. Pārtikas uzņēmumi, kuri vēlas iesaistīties pārtikas
apritē līdz šā likuma 5.panta 4. daļā minēto Ministru kabineta noteikumu
spēkā stāšanās dienai, darbību drīkst uzsākt tikai pēc tam, kad saņemta
Pārtikas un veterinārā dienesta atļauja. |
|
|
|
|
|
10. Pārtikas uzņēmumi, kuri nav iesaistījušies pārtikas
apritē līdz šā likuma 5.panta 4. daļā minēto Ministru kabineta noteikumu
spēkā stāšanās dienai, darbību drīkst uzsākt tikai pēc pārtikas uzņēmuma
atzīšanas vai reģistrācijas numura saņemšanas Ministru kabineta noteiktajā
kārtībā. |
|
|
|
|
|
Informatīva
atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu |
|
35 |
ZM parlamentārā sekretāre D.Lucaua Izslēgt informatīvo
atsauci uz Eiropas Savienības direktīvu. |
Atbalstīt |
18.Izslēgt informatīvo atsauci uz Eiropas
Savienības direktīvu.
|
Likumā iekļautas tiesību normas, kas izriet no Padomes
1989.gada 14.jūnija direktīvas 89/397/EEK par pārtikas produktu oficiālo
kontroli, un Eiropas Parlamenta un Padomes 2000.gada 20.marta direktīvas
2000/13/EK par dalībvalstu likumu tuvināšanu attiecībā uz pārtikas produktu
etiķetēm, pasniegšanas veidu un reklāmu. |
|
|
|
|
|